Modewinkel Shein biedt excuses aan nadat ze ‘hakenkruis’ ketting verkochten

2 min


Onlineverkoper Shein heeft een verontschuldiging aangeboden na het ontvangen klachten over een ‘metalen hakenkruisketting’ die op haar website staat vermeld.

De ketting werd verkocht voor ongeveer 2 euro maar is sindsdien verwijderd van de Shein website.

Veel shoppers gingen naar social media met screenshots van de ketting, waarbij één persoon schreef: “Dus wat werd er ook alweer gezegd over SHEIN????? Dit is walgelijk.”

Een ander zei: “Wie zou bij zijn volle verstand een verdomd hakenkruis verkopen?!”

Veel gebruikers van social media hebben erop gewezen dat het symbool al vóór de nazi’s werd gebruikt onder meer als een positief religieus embleem voor hindoes, boeddhisten en jains, met één gezegde: “Jullie moeten jezelf opvoeden in plaats van na 0,23592 seconden op de dramawagen te springen. Dit is niet het nazi-symbool dit is een religieus symbool van spiritualiteit voor Zuid-Aziatische religies zoals het Hindoeïsme en het Boeddhisme. De nazi’s hebben het gestolen en tegen de klok in omgedraaid.”

In een verklaring weergalmt een woordvoerder van Shein dit sentiment en zegt dat het nazi-hakenkruis een ander ontwerp heeft dan het hakenkruis dat op de ketting is gebruikt, en dat het met de klok mee is gericht en onder een hoek is gekanteld.

“Maar omdat we begrijpen dat de twee symbolen verward kunnen worden, en een ervan is zeer beledigend, hebben we het product uit onze site verwijderd,” vertelde de woordvoerder aan BuzzFeed.

Zij voegden toe: ,,Als multicultureel en globaal merk, willen wij ons overvloedig verontschuldigen aan zij die beledigd zijn, zijn wij gevoelig voor deze kwesties en willen zeer duidelijk zijn dat wij in geen geval rassen, culturele en godsdienstige vooroordelen of vijandigheid steunen of door de vingers zien.

Het hakenkruis heeft een negatieve connotatie nadat het door Hitler en de nazi-partij is overgenomen. Credit: PA

“We werken door middel van onze interne structuur en processen actief aan het oplossen van deze kwesties, inclusief een productbeoordelingscommissie om ervoor te zorgen dat we onze gevarieerde gemeenschap respecteren.

“We zijn een wereldwijd en all-inclusive merk en we nemen extreme maatregelen om ervoor te zorgen dat alle artikelen worden goedgekeurd door middel van een rigoureus doorlichtingsproces voordat we ze op de markt brengen”.

Vele anderen reageerden echter op dat argument door te zeggen dat het hakenkruis nog steeds veel negatieve connotaties heeft, met iemand die tweet: “Ja, het symbool heeft vele betekenissen, maar wat is het eerste wat in je opkomt…”

Een ander voegde eraan toe: “Eerlijk gezegd is het hakenkruis, hoewel het afkomstig is uit het Hindoeïsme, voor altijd bezoedeld door de nazi’s en niemand zal er ooit naar kunnen kijken en er niet aan kunnen denken. Tenminste niet in ons leven.”

Like it? Share with your friends!

Wat vind jij?