Ongeboren baby’s KUNNEN pijn voelen vóór het abortuslimiet van 24 weken

1 min


Ongeboren baby’s kunnen mogelijk pijn voelen voordat ze 24 weken bereiken, zeggen wetenschappers – wat betekent dat ze kunnen lijden als ze worden afgebroken.

Tot nu toe was de consensus van de medische opinie dat foetussen geen pijn kunnen voelen vóór de zwangerschap van 24 weken, waarna abortus illegaal is in Nederland, behalve in speciale gevallen.

Maar twee medische onderzoekers, waaronder een ‘pro-choice’ Brits pijnexpert die altijd dacht dat er geen kans was dat foetussen zo vroeg pijn konden voelen, zeggen recente studies sterk dat de veronderstelling onjuist is.

De studies geven aan dat ongeboren baby’s al in 13 weken ‘zoiets als pijn’ kunnen voelen, zeggen ze.

Vrouwen die voor abortussen gaan en dit stadium van de zwangerschap hebben bereikt moeten worden verteld dat de foetus pijn kan ervaren terwijl deze wordt beëindigd, stellen ze. En medisch personeel moet vragen of de vrouw wil dat het pijnverlichting krijgt.

Om verder te gaan, ongeacht dat nieuw bewijs ‘flirt met morele roekeloosheid’, schrijven ze in het invloedrijke Journal of Medical Ethics.

Gisteravond zeiden anti-abortisten dat de beweringen van wetenschappers de houding ten opzichte van abortus en de praktijk ervan zouden moeten veranderen – suggesties die snel werden afgewezen door de grootste aanbieder van abortus van het land, de Britse dienst voor zwangerschapsadvies.

De hoofdauteur van het controversiële artikel is de Britse professor Stuart Derbyshire, die optrad als consultant voor het Pro-Choice Forum in het VK en Planned Parenthood, een toonaangevende Amerikaanse pro-choice organisatie.

In 2006 schreef hij in het British Medical Journal dat het vermijden van praten met vrouwen die een abortus over foetale pijn zoeken ‘een gezond beleid was gebaseerd op goed bewijs dat foetussen geen pijn kunnen ervaren’.

Like it? Share with your friends!

619 x gedeeld


Wat vind jij?